Er zijn verschillende onderdelen binnen SEO: het zoekwoordenonderzoek, on-page SEO, off-page SEO, techniek en SEO-optimalisatie. Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is het technische aspect van SEO. Zo begint een SEO geoptimaliseerde website al bij de ontwikkelingsfase.
Zie de onderdelen binnen SEO als verschillende bouwstenen waarmee een huis sterk gebouwd kan worden. Is het ene onderdeel minder sterk? Dan heb je kans op instorten. Hiervoor is een korte en langetermijnstrategie enorm van belang.
Voortdurend optimaliseren en regelmatig een SEO-check uitvoeren is belangrijk om jouw positie te behouden. Naast de enorme concurrentie, verandert de populariteit van zoekwoorden continue. Ga jij de concurrentie aan? In dit artikel kom je meer te weten over het belang van de verschillende onderdelen binnen SEO.
Wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert in de zoekmachine van Google wil je als bedrijf zo hoog mogelijk terecht komen in de zoekresultaten. De vuistregel is; hoe hoger in Google, hoe meer mensen op je website terecht komen. Als er meer verkeer naar jouw website komt, neemt de kans op conversie toe.
Een geoptimaliseerde website is enorm van belang. De gebruikerservaring (user experience) van de website is van invloed op de SEO-score van jouw website. Denk daarnaast ook aan de leesbaarheid van de content op jouw website. Laten we eerlijk zijn, niemand heeft behoefte aan lappen tekst zonder witregels
Het zoekwoordenonderzoek is een cruciaal onderdeel van SEO. Zoekwoorden zijn niks anders als woorden waarop een internetgebruiker naar informatie zoekt. Met het zoekwoordenonderzoek bepaal je welke zoekwoorden interessant zijn voor jouw merk/bedrijf om op te nemen op jouw website.
Het is voor Google van belang dat je waardevolle informatie (content) aanbiedt waar een internetgebruiker naar opzoek is. Tijdens het zoekwoordenonderzoek kijk je naar interessante en relevante zoekwoorden, welke onder andere hoog in zoekvolume zijn. Zo zijn er nog veel meer factoren waar rekening mee gehouden moet worden.
Op gebied van on-page SEO heb je zelf veel invloed. Dit zijn factoren die aanwezig zijn op jouw website en dus direct zelf kunt optimaliseren. Denk hierbij aan leesbaarheid en inhoud van de content, de pagina- en koptitels, afbeeldingen maar ook interne links.
Indien er veel interne webpagina’s naar dezelfde pagina verwijzen, ziet Google dit als een kwalitatieve pagina. Je hebt zelf de mogelijkheid om naar belangrijke pagina’s te verwijzen op je eigen website.
Het is van belang om een logische structuur aan te houden. Hierbij kan de zoekmachine onderscheid maken tussen belangrijke en minder belangrijke pagina’s. De pagina’s in je menubalk zijn immers belangrijker dan een pagina die niet is opgenomen in de menubalk.
Dit zijn links naar andere websites. Door het inzetten van uitgaande links help je Google daarnaast om de inhoud van de content op jouw website op waarde te schatten. Hierdoor geef je een signaal af aan Google dat de zoekwoorden die jij gebruikt hebt op jouw webpagina, relevant zijn. Kijk uit waar je deze links plaatst en waar ze naartoe leiden.
Het is enorm belangrijk dat de uitgaande links leiden naar een website met een hoge autoriteitsscore. Google indexeert of de website waar uitgaande links naartoe gaan op basis van toegevoegde waarde voor de websitegebruiker.
Ook is het van belang dat je uitgaande links niet bovenaan je webpagina plaatst. Zo voorkom je dat je websitebezoekers verliest door te verwijzen naar andere websites.
Bij off-page SEO gaat het om de factoren die van buitenaf komen en die bijdragen aan hoe hoog jij terechtkomt in de Google zoekmachine. De belangrijkste factoren bij off-page SEO zijn: linkbuilding en social media gebruik.
Linkbuilding bestaat uit drie onderdelen: interne links, uitgaande links en back links. Door kwalitatieve backlinks wordt je door Google gezien als een website met autoriteit en scoor je hoger in de zoekresultaten.
Google bestraft je als er te veel backlinks gevonden worden die niet van kwalitatief goede aard zijn. Je website wordt dan juist gezien als een kwalitatief minder goede website. Kijk daarom uit en zorg voor een goede verhouding van kwalitatief goede links en hoeveelheid.
Op socialmediakanalen kan er in een post of in de biografie worden doorverwezen naar een van de pagina’s op jouw website. Hierdoor heb je dus een backlink naar jouw website.
Eigen socialmediakanalen heb jij in beheer en heb je dus zelf invloed op. Indien jij in verschillende social media posts doorverwijst naar een pagina op de website, draagt dit ook bij aan SEO.
Denk hierbij aan de achterkant van jouw website. Gebruikerservaring is een veelvoorkomend onderwerp bij dit onderdeel. Bijvoorbeeld de laadtijd van je website en gebruiksvriendelijkheid op alle apparaten. Een goede gebruikerservaring is cruciaal voor het behalen van een concurrentievoordeel.
Daarnaast is een goede website beveiliging enorm van belang. Zo sluit jij risico’s uit en word je door Google als betrouwbaar gezien. Meer leren over de technische kant van SEO? Schrijf je dan onderaan deze pagina in over de nieuwsbrief en mis niks!
SEO is een continu proces van monitoren en optimaliseren. Dit onderdeel heeft betrekking op zowel on-page als off-page SEO. Zorg ervoor dat er regelmatig een SEO-check gedaan wordt van jouw website. Voornamelijk de technische kant van SEO wordt regelmatig aan de kant geschoven of vergeten.
Zoals eerder vermeld is het van belang dat de ontwikkeling van het zoekvolume van zoekwoorden bekend is. Zo kan erop geacteerd worden en voorkom je dat je juist plekken daalt. Want ook dat is mogelijk.
Doordat MixCom naast marketing, ook design en techniek in huis heeft, heb je bij elk onderdeel de juiste experts aan tafel.
Ben jij benieuwd hoe jouw website scoort op gebied van SEO? Neem vrijblijvend contact op met Paul Vos en vraag naar de mogelijkheden.